Tweedaagse excursie “innovatieve woonzorg in Vlaams Brabant en Limburg” 27 en 28 september 2018

Omschrijving

  Tijd voor een andere aanpak 

De laatste jaren is er veel veranderd in de zorg en er liggen nog grote uitdagingen voor ons Denk maar aan de vergrijzing, de toename van de langdurige zorg met chronisch zieken, dementie, de alsmaar stijgende kosten van de zorg en de emancipatie van ouderen. Het optimaliseren en de financiering van het bestaande zorgsysteem volstaan niet. Een andere benadering en integrale aanpak is nodig. Alleen door zorg weer op een vanzelfsprekende wijze te verbinden met de maatschappij en het dagelijks leven in de dorpen en steden kunnen we goede zorg voor iedereen betaalbaar houden. Het gaat ook om het zo prettig mogelijk wonen en langer zelfstandig kunnen wonen,  niet alleen om betaalbaarheid.

Wij gaan de volgende maanden op bezoek bij Vlaamse woonzorgvoorzieningen die deze andere aanpak realiseren, sommige in hun gehele visie en werking, andere in bepaalde deelaspecten.

Na een verkenning van West- en Oost-Vlaanderen zetten wij onze Ronde van Vlaanderen verder in Vlaams-Brabant en Limburg. In 2019 gaan wij langs in Antwerpen en Brussel

 

 PROGRAMMA

Donderdag 27 september 2018

 09u30 : Samenkomst aan de achterkant van het station van Leuven (kant Kessel-lo)

Deelnemers die met de wagen komen kunnen gebruik maken van de ondergrondse parking.

10u: Alexianen Zorggroep Tienen “Park Passionisten 1 3300 Tienen  

 Een nieuwe woonzorgwijk in het centrum van Tienen; een samenwerkingsproject met de sociale huisvestingsmaatschappij. In deze woonzorgwijk zijn assistentiewoningen voorzien, alsook sociale woningen, een woonzorgcentrum, een lokaal dienstencentrum en de mogelijkheid van veel dienstverlening. Doel is een goede sociale en leeftijdsmix te creëren, en uiteindelijk te komen tot een grotere sociale cohesie. Alexianen Zorggroep Tienen is een modelvoorbeeld van een goede intersectorale samenwerking psychiatrie/ouderenzorg, pionier in de opname van ouderen met een gestabiliseerde psychiatrische problematiek in het woonzorgcentrum en een voorbeeld van de meerwaarde van de ouderenpsychiater in de woonzorg. Met “Zorg 24” garandeert de zorggroep in samenwerking met o.a. Solidariteit voor het gezin en het Wit-Gele Kruis een 24- uurszorggarantie.

 12.30u : Lunch

13.30u: Vertrek

 14u: “Zorg Leuven” Andreas Vesaliusstraat 47 3000 Leuven

 Zorg Leuven heeft een zeer uitgebreid woonzorgaanbod (vier woonzorgcentra, drie groepen assistentiewoningen, een centrum kort verblijf, vier lokale dienstencentra, gezinszorg, kraamzorg, poetshulp, oppasdienst, klusjesdienst, maaltijden aan huis) en inspireert de sector met diverse vernieuwende initiatieven:

 • “Bij de bomma op kot/neem een student in huis”
 • Zorgtraject psychische kwetsbaarheid
 • Een creatieve invulling van de functie referentiepersoon dementie
 • Innoverende projecten in samenwerking met de KU Leuven (robotica, tablet waarmee de bewoner de zorg kan evalueren, toestel slimme voedselinname, valdetectie
 • Mantelzorgplan
  • 18.30u : Inchecken
  • 19.15u : receptie en informele babbel met minister Vandeurzen
  •  20u : 3- gangen diner in het hotel

17u :   Vertrek

Carbon Hotel Europalaan 38  3600 Genk   

 Het stijlvolle Carbon Hotel ligt in het hart van Genk op minder dan 2 km van C-mine, en beschikt over een restaurant, gratis WiFi en een scala aan wellnessfaciliteiten, waaronder een sauna en een hamam.

 Vrijdag  28 september 2018

 09u : Vertrek

 10u VZW Integro/ Woonzorgcentrum Sint-Jozef Kloosterhof 1 3910 Neerpelt

 Integro is een overkoepelende organisatie van acht non-profit en christelijk geïnspireerde woonzorgcentra. Woonzorgcentrum Sint-Jozef is één van de drie Belgische woonzorgcentra die door de KBS zijn geselecteerd om de principes van het Tubbemodel te implementeren. Woonzorgcentrum Sint-Jozef kreeg door minister Vandeurzen tevens het project ethisch verantwoorde zorg toegewezen

 • Hoe zet je een succesvol fusieproces op?
 • Het Tubemodel
 • Innovatieve arbeidsorganisatie
 • -Het concept “kleinschalig genormaliseerd wonen”
 • -De zorgcirkels “jongdementie” (met inloophuis) van woonzorgnet-Dijleland
 • -De zelfregie van personen met dementie
 • -De participatie van mantelzorgers
 • -De vernieuwende arbeidsorganisatie

 12u :  Lunch

13u :  Vertrek

14u: Woonzorgcentrum “ De Wingerd /Woonzorgnet-Dijleland Wingerdstraat 14 3000Leuven

 Wij eindigen onze tweedaagse in woonzorgcentrum De Wingerd pionier in de zorg voor personen met dementie en maken er kennis met

 16u  : Vertrek 

16.15u : Aankomst aan het station in Leuven en einde tweedaagse

Praktisch

 *Kostprijs: 663 € inclusief BTW per persoon, hierin zijn vervoer, bezoeken, alle maaltijden, dranken, overnachting, ontbijt en documentatiemap inbegrepen.

Begeleiding: Rudiger De Belie en Robert Geeraert consulenten woonzorg

Info: robert.geeraert@telenet.be   gsmnr 0478/260014

Inschrijven uiterlijk op 7 september 2018

Via mail aan rudiger.de.belie@telenet.be  (met opgave van naam, voornaam, organisatie, functie, facturatieadres) De inschrijving is pas definitief na overschrijving op het rekeningnummer BE 09 3631 3022 4257   van Debeco, Kareelveld 33 3000 Leuven, met vermelding van naam, voornaam en “deelname aan tweedaagse excursie innovatieve woonzorg in Brabant en Limburg”” op 27 en 28 september 2018”

Interesse?

Ben je geïntresseerd in dit project? Of benieuwd hoe DeBeCo&Aranth je bij een soortgelijk project kan helpen? Aarzel niet om ons te contacteren!