Bouw voor jezelf, niet voor een ander.

"De Wingerd werd door de jury gewaardeerd omdat het zorginnovatie realiseert binnen een 'haalbaar budget' en maximaal de mogelijkheden heeft benut", licht directeur De Belie toe. "We hebben ook een aantal ecologische elementen geïntegreerd, zoals zonnepanelen en de recuperatie van regenwater voor het sanitair.

Na 25jaar in een kloosterpand met leefgroepen van vijftien dementerende bejaarden, zijn we ons bouwproject begonnen met de vraag: wat willen we anders? Hoe kunnen we de levenskwaliteit van de bewoners verhogen?

Heel snel zijn we dan tot een aantal basisprincipes gekomen. Zo vonden we de leefgroepen van vijftien mensen te groot. Dementerende bejaarden lijden onder een teveel aan prikkels. Het bezorgt hen een gevoel van onveiligheid. Kleinere leefgroepen van acht mensen bieden meer geborgenheid en dus meer welzijn.

Een tweede aandachtspunt was de herkenbaarheid. Dementerende ouderen hebben nood aan een huiselijke, duidelijk herkenbare omgeving: een woonkamer, een keuken, een eigen kamer... We stimuleren een overzichtelijke huishouding met aandacht voor het eigen dagritme: zelf kiezen wanneer ze opstaan, hoe laat ze eten, hoe laat ze gaan slapen. In groepen van vijftien is dat alweer niet evident, in groepen van acht is dat meer haalbaar.