Groen & Grijs verkozen tot beste dementie-idee van Nederland

Om deze aanpak onder de aandacht te brengen, werd er op 10 oktober het kookevent Groen & Grijs georganiseerd in restaurant “La Cantina”. De chef-kok. werkte 5 3-gangenmenu's uit met herkenbare gerechten voor mensen met geheugenproblemen, waarvan de bereiding niet erg moeilijk is. Ook zorgde hij dat alle ingrediënten en kookbenodigdheden klaar stonden voor de kookkoppels. Een willekeurige greep uit de gerechten: paprikataart met kaas, chocolademousse, pompoensoep, hangop met rood fruit, salade met haring en bietjes en gevulde kipfilet met roomkaas en spinazie

De grootouder/kleinkind-koppels kookten aan de eettafel en in de professionele keuken voor genodigde partners van de proeftuin: de gemeente Heusden, stichting Maasduinen, Thebe, De Wever, Zorgnetwerk Midden-Brabant en stichting Schakelring. Naast bijvoorbeeld tonijnsalade op toast óp tafel kwam er ook gesprek over voeding op gang áán tafel; tijdens de bereiding van de gerechten en tijdens het nuttigen ervan. Zo zegt opa Jan tegen zijn kleindochter Jaël: "Dit gaan we ook een keer voor oma doen. Zij kookt elke dag voor mij. Zullen wij samen eens voor haar koken?" Kleindochter Shirley complimenteert haar oma die rode bieten aan het snijden is: "Gaat goed zo hé, dit is een mooie oefening voor het kerstdiner." Opa Henk grijpt de gelegenheid aan om te vertellen over hoe hij vroeger in het leger maaltijden buiten op vuur moest klaarmaken. Zijn ogen twinkelen…

Ondertussen: oma van Kessel zit lekker te dollen met iedereen en heeft de grootste schik in de keuken. Ze is nog helemaal bij de pinken hoor: "Mag ik een doggie bag om het restant van die heerlijke pasta met tomaat en gehaktsaus mee naar huis te nemen?"

Er gaan naast 'lekker' heel wat woorden door het restaurant: gezellig, belangrijk, allergie, suiker, bederfelijk, drinken, bezoek, samen, superleuk, macaroni, wijntje… de mensen kletsen en snijden, bakken en eten en hebben bovenal veel plezier met elkaar. De 9 mannen van kookclub 'van 't Rechte Eind' vervulden een onmisbare rol tijdens het event: 5 van hen ondersteunden aan tafel en in de keuken bij het bereiden van de gerechten; de anderen assisteerden waar ze maar konden: achter de bar, bij de afwasmachine en aan de kooktafels

"Samen is het toverwoord", benadrukt Chayenna van de Pol van stichting Schakelring. "Niet dat 'wij' voor hen koken, maar samen met elkaar. Dat is ook belangrijk in de thuissituatie: betrek de persoon met geheugenproblemen bij het koken. "Opa, doe jij de uien", vraagt kleindochter Jaël terwijl ze samen boven een warme pan kip kerrie staan. Opa glundert 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief