Hoger eigen zorgrisico: noodzaak of rampzalig plan?


Patiëntenfederatie Nederland vindt het verhogen van het eigen risico in de zorg  onaanvaardbaar. Anderen, zoals gezondheidseconoom Guus Schrijvers, doen de kritiek op de verhoging af als 'verwend gedrag'. Het verplichte eigen risico van 385 euro per jaar in de zorg gaat in Nederland de komende jaren verder omhoog. Volgend jaar tikt het eigen risico al de 400 euro aan. Ook de zorgpremie zou met zo'n 6 euro per maand omhooggaan. Lagere inkomens worden overigens ontzien doordat de zorgtoeslag eveneens automatisch stijgt, met 65 euro. Het demissionaire kabinet doet daar nog eens 65 euro bovenop als koopkrachtmaatregel, zodat minima komend jaar niet in de min belanden. Tijdens de verkiezingscampagne bepleitten veel partijen juist verlaging of afschaffing van het eigen risico. "Nu het eigen risico verhogen en tevens de zorgverzekering laten stijgen, leidt tot het mijden van zorg," aldus een woordvoerder van Patiëntenfederatie Nederland.

Volgens gezondheidseconoom Guus Schrijvers zijn de reacties op een hogere eigen bijdrage aan de zorg overdreven. "We reageren als verwende mensen op de verhogingen, omdat we niks gewend zijn. Zo is de ouderenzorg altijd nagenoeg gratis geweest." Maar ook als het gaat om medische kosten hebben we het niet zo slecht, vindt hij. Na het eigen risico van 385 euro betaalt de verzekeraar alle kosten, ook voor geneesmiddelen. In landen als België en Groot-Brittannië betaalt de burger meer zelf aan medicatie. Voor de huisarts en verloskundige zorg zijn we bovendien helemaal niets kwijt.”

Nederlanders betalen nu gemiddeld 1290 euro per jaar aan premie voor de basisverzekering. Daar komen het eigen risico bij én eigen bijdragen aan langdurige zorg (hulpmiddelen/ thuiszorg): opgeteld gemiddeld jaarlijks 400 euro per persoon, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS5000 euro per persoon. Dat geld gaat grotendeels naar ouderen. Zij maken niet alleen kosten in het ziekenhuis (gebroken heup, dementie, reuma), maar krijgen hulp aan huis én gaan op een gegeven moment het verpleeghuis in. Overigens betalen ze voor dat laatste - mits ze eigen inkomsten hebben - behoorlijk wat zelf, tot wel 2000 euro per maand. Van de 95 miljard aan zorgkosten gaat 21 miljard naar psychische stoornissen. Verstandelijke beperkingen als down kosten het meest, gevolgd door dementie. Beide aandoeningen hebben intensieve zorg nodig.