Individueel zorgplan via je smartphone: Apple lanceert CareKit

Tijdens het jaarlijkse evenement in Silicon Valley introduceerde Apple op 24 maart ll, een open source softwareframework voor individuele patiënten en hun zorgaanbieders. Met CareKit applicaties wil Apple individuele patiënten de tools geven om hun eigen medische aandoening en behandeling te kunnen managen. Daarmee zet een van de bekendste technologiebedrijf een stap in de richting van zelfmanagement.

Met CareKit wil Apple het gemakkelijker maken om zorgplannen te volgen en om symptomen en medicatie bij te houden via een smartphone. Die informatie kan vervolgens gedeeld worden met de arts, de verpleging of familieleden en vrienden.

CareKit is gebouwd op ResearchKit, Apple’s framework waarmee medische informatie gemakkelijk verzameld en gedeeld kan worden via apps op een smartphone. Met ResearchKit biedt Apple een infrastructuur, compleet met veilige opslag, user authenticiteit (via vingerafdruk) en anonimiseren en delen van de data via informed consent. Dat verklaart waarom er direct na introductie van ResearchKit in 2015 al werd gesproken over een ‘revolutie’ in medisch onderzoek. Met de Parkinson-app kun je bijvoorbeeld onder meer je stem opnemen om trillingen te detecteren. Ook analyseert de app via de sensoren in de telefoon je loopbewegingen. Dat levert, samen met vragenlijsten die een gebruiker in de app invult, onderzoeksdata op, op een schaal die voorheen nauwelijks haalbaar was.

Met een aantal toonaangevende universiteitsziekenhuizen en medische instellingen worden in 2015 de eerste ResearchKit-apps voor borstkanker, diabetes, COPD en hartziekten gelanceerd. Later in het jaar volgen er apps voor huidkanker, epilepsie en autisme. ResearchKit is er niet alleen voor smartphone apps, maar werkt ook met de smartwatch van Apple. De Amerikaanse John Hopkins Universiteit ontwikkelde EpiWatch, de eerste ResearchKit-app speciaal voor de Apple Watch, om epileptische aanvallen op te merken.

Bij Apple realiseerde het management zich dat de functie van ResearchKit – laagdrempelig en goedkoop data verzamelen om medisch onderzoek te versterken – ook aansluit bij de dagelijkse zorg die individuele patiënten nodig hebben. Informatie verzamelen via apps is niet alleen relevant voor intensieve klinische onderzoeken, maar ook op een dagelijkse basis, bijvoorbeeld om te zien of er bijverschijnselen zijn bij bepaalde medicatie, en hoe een patiënt hersteld van een operatie. Apple maakte gisteren bekend dat er vier CareKit modules verschijnen.

Met Care Cards kunnen patiënten hun persoonlijke zorgplan en doelen bijhouden, zoals het innemen van medicatie of fysiotherapie volgen. De sensoren in de iPhone of Apple Watch houden beweging automatisch bij.

Met de Symptom and Measurement Tracker kunnen patiënten metingen zoals temperatuur, pijn of vermoeidheid bijhouden in de app. Met korte vragenlijsten en foto’s kan worden bijgehouden hoe bijvoorbeeld een wond herstelt.

Daarnaast is er een Insight Dashboard waarbij de onderdelen van het zorgplan worden afgezet tegen iemands symptomen, om daarmee gemakkelijk inzichtelijk te maken of een behandeling werkt en hoe het herstel vordert.

Met de module Connect kunnen patiënten gegevens uit CareKit delen en communiceren met de arts, het behandelteam of familieleden

De eerste CareKit apps worden verwacht in april. Het platform heeft dezelfde privacy en beveiligingseisen als ResearchKit. Apple kondigde aan dat er apps zullen verschijnen voor het monitoren van Parkinsonpatiënten thuis, voor geestelijke gezondheidszorg, en een app voor ontslag uit het ziekenhuis, ontwikkeld samen met het Texas Medical Center. Met die app wil Apple het gemakkelijker maken om de aanbevelingen voor herstel te volgen door een interactieve checklist in een app, in plaats van een papieren formulier dat je normaliter meekrijgt na ontslag. ResearchKit is een hulpmiddel voor medische onderzoekers en vooral bekend geworden in de tweedelijns zorg, door apps voor Parkinson, hart- en vaatziekten en diabetes in samenwerking met bekende onderzoeksinstellingen en medische centra zoals Stanford en Johns Hopkins Medicine. Het nieuwe platform CareKit richt zicht veel meer op zelfzorg bij de patiënt thuis. Volgens Apple CEO Tim Cook heeft ResearchKit in een korte periode een grote impact gemaakt op medisch onderzoek. “Onze hoop is dat we met CareKit eenzelfde impact kunnen maken op het helpen van mensen om hun zorg te managen.”