Kies de juiste GPS voor personen met dementie


Met deze lijst kunt u samen met de mantelzorger aankruisen wat voor uw cliënt belangrijk is in een gps- of lokalisatie-systeem. Alle criteria kunnen worden onderverdeeld in 3 categorieën: functionaliteiten, gebruikerservaring en ‘service en dienstverlening’. Uiteraard zijn alle categorieën belangrijk. Het is goed om te weten dat ze ook onderling van elkaar afhankelijk zijn. Wij raden u aan om de volgende stappen te doorlopen: 1. Zet op een rij wat voor uw zorgorganisatie van belang is a. Welke functionaliteiten zijn belangrijk voor uw organisatie? b. Welke eisen stelt u aan de gebruikerservaring? c. Welke eisen stelt u aan de service en dienstverlening? 2. Maak een verschil tussen harde en zachte criteria a. Welke harde criteria zijn er? Aan welke criteria moet het systeem volgens u voldoen om te kunnen functioneren in uw zorgorganisatie? Kortom: als er niet voldaan wordt aan deze criteria dan valt het systeem af. b. Welke zachte criteria zijn er? Welke eisen vindt u belangrijk, maar zijn geen must om het systeem uit te proberen? De implementatie van technologie kan duur zijn en u weet niet altijd zeker of het goed aansluit bij de zorg voor de mensen met dementie en of het past bij uw organisatie. Door in een korte periode verschillende producten eerst zinvol uit te proberen, ontdekt u al snel of het van betekenis kan zijn voor uw cliënten en organisatie.

De genoemde criteria zijn vastgesteld door een literatuuronderzoek. Die criteria hebben we tweemaal voorgelegd aan een panel van vijftien experts. Deze deskundigen hadden allen ervaring met gps-tracking-systemen bij mensen met dementie. Aan hen is gevraagd om de relevantie van de criteria te beoordelen, waarbij we onderscheid hebben gemaakt tussen intra- en extramurale setting. Ook hebben zij waardevolle input geleverd voor de specificatie van een criterium en hebben zij nieuwe criteria aangedragen. Dit heeft geleid tot een lijst van 33 criteria, waarvan 31 criteria relevant zijn voor mensen met dementie die thuis wonen en 31 criteria relevant voor mensen met dementie in een instelling.

FUNCTIONALITEITEN GEBRUIKERSERVARING SERVICE & DIENSTVERLENING

Er is een goede klantenservice. Het systeem heeft de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Er is privacy-waarborging door de leverancier. Het systeem heeft een garantieperiode van minimaal 2 jaar. Er zijn duidelijke instructies over de aanschaf en het gebruik. U kunt iemand lokaliseren. Er is een lokalisatiegeschiedenis. U kunt iemand volgen (tracking). Er is een navigatiefunctie voor de zorg. Alle functionaliteiten zijn geïntegreerd in 1 zender. De zender is bestendig tegen weersomstandigheden. Er is een valdetectie-functie. Er is een overzicht op smartphone of computer. U kunt meerdere zenders lokaliseren. Er is toegang voor meerdere zorgprofessionals. U kunt het systeem koppelen aan andere systemen. U kunt een veilige zone buitenshuis instellen. U kunt een veilige zone binnenshuis instellen (dwaaldetectie). U kunt een leefcirkel binnenshuis instellen (dwaalpreventie). U kunt audiofeedback krijgen voor mensen die blind of slechtziend zijn

GEBRUIKERSERVARING SERVICE & DIENSTVERLENING

De zender is makkelijk oplaadbaar. De zender ziet er niet stigmatiserend uit. De zender is fijn om te dragen. De batterijduur is goed. Het ontwerp van het overzicht en de zender is goed te lezen. Het systeem heeft een duidelijke uitleg en taal. Functies kunnen makkelijk aan of uitgezet worden. Het systeem is betrouwbaar. Het systeem is snel. Het systeem is nauwkeurig. Het systeem is veilig.

SERVICE & DIENSTVERLENING

 Er is een goede klantenservice. Het systeem heeft de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Er is privacy-waarborging door de leverancier. Het systeem heeft een garantieperiode van minimaal 2 jaar. Er zijn duidelijke instructies over de aanschaf en het gebruik

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief