Nachtdiensten verhogen kankerrisico bij vrouwen

Voor hun studie analyseerden de wetenschappers 61 artikelen. Deze bevatten de gegevens van 111.628 kankergevallen en 3.909.152 mensen uit Noord-Amerika, Europa, Australië en Azië.

De artikelen gingen allemaal in op het verband tussen jarenlange nachtdiensten en het risico op elf soorten kanker. Vervolgens analyseerden de onderzoekers de relatie tussen nachtdiensten en de kans op kanker bij vrouwelijke verpleegsters.

Risico op kanker

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat vrouwelijke nachtwerkers 19 procent meer kans lopen om kanker te ontwikkelen. Meer specifiek was hun risico op borst-, huid- en maagkanker respectievelijk 32, 41 en 18 procent hoger dan vrouwen die geen nachtdiensten werken. Daarbij zagen de wetenschappers dat een verhoogd risico op borstkanker enkel te zien was bij Noord-Amerikaanse en Europese vrouwen.

Bij de verpleegsters bleken degenen die nachtdiensten werken 58 procent meer risico te lopen op borstkanker in vergelijking met degenen die overdag werken. Ook hadden ze 35 procent meer kans op maagkanker en 28 procent meer kans op longkanker.