Onverwachte Schoonheid


Van de late herfst tot het einde van de lente speelden vier jonge muzikanten op ongeplande momenten live muziek in de kamer van bewoners van het woonzorgcentrum. Er ontstonden gesprekken over muziek, men herinnerde zich een melodie, er werd gezocht, gevonden, muziek gespeeld en live gezongen. De groep groeide tot meer dan twintig senioren die aandachtig luisterden naar de jonge muzikant-leraar tijdens de lessen muziekgeschiedenis over Oriëntalisme in de kunst, of de opera Don Quichote van Massenet en de versie van Jaqcues Brel. In de leefruimte speelde de jonge pianist ‘s voormiddags voor de mensen met dementie klassiek repertoire op de piano soms in duo met de zangeres met warme stem. Die muziek bracht ook het personeel een soort ‘aandachtigheid’. Het jongerenkoor van het PopCollege, de nieuwe muziekschool uit de buurt, waar één van de jonge muzikanten les geeft,  zong op zaterdagnamiddag in de Oase-concertruimte van het woonzorgcentrum. De retro Jukebox in de cafetaria van het woonzorgcentrum inspireerde tot het slotevent in de afgeladen volle cafetaria: live uitgevoerde keuzenummers verzameld tot een repertoire met nu en dan een bewoner die zelf voor de micro zong.

“Muziek bracht mensen samen, prikkelde geesten in de late herfst van hun bestaan. De glimlach op het gezicht van een bewoonster van de gesloten afdeling, waarmee communicatie voor de rest niet meer mogelijk is of de bijna volledig blinde bewoner die bij muziek recht krabbelt en spontaan begint mee te neuriën, vertonen in zekere zin een grotere toenadering tot de kern van muziek, dan de gemiddelde kritische luisteraar die er slechts op uit is een interessante mening met de wereld te delen. Ook voor de andere bewoners van het woonzorgcentrum maakte muziek vaak een verschil, het slingerde hen terug in de tijd, bijvoorbeeld een tijd waarin ze zelf nog bepaalde stukken voor piano konden spelen of waarin ze naar New York reisden om een nieuwe Broadway musical te gaan beleven.”

Lukas Huisman, pianist en muziekleraar-in-spe.

Levende Jukebox is een creatie van muzikanten Artan Buleshkaj, Lucie De Ley, Siemen De Man en Lukas Huisman en het animatieteam van Woonzorgcentrum Het Heiveld, en ontving van de CERA-Foundation een "Arts in Society Award". Het project is deel van de intergenerationele OPEN-SOURCE samenwerking, een structureel & collaboratief creatief proces tussen OCMW Gent- Departement Ouderenzorg en de lerarenopleiding van de School of Arts-Koninklijk Conservatorium Gent.

FILMPJE https://youtu.be/t-GZUJ8DYmQ