 Stop met al die onveilige sleutelkastjes in de zorg


Sleutelkluisjes zijn gemakkelijk in gebruik: met een pasje of pincode kan een zorgmedewerker het kluisje openen waarin de voordeursleutel hangt, vaak naast de voordeur.

Helaas zijn ze niet allemaal veilig, valt op te maken uit de 800 inbraken per jaar. Niet zelden door bendes, die zich na het kraken van het kluisje toegang weten te verschaffen tot de woning van een kwetsbare oudere.

Bij ongeveer 150.000 Nederlanders hangt een sleutelkastje dat niet voldoet aan het SKG-keurmerk. Toch schrijven veel zorgaanbieders die kluisjes voor aan hun cliënten. Dat moet veranderen, vindt KBO-PCOB. Zeker omdat er betere oplossingen zijn, ook al zijn die vaak duurder.

De laatste jaren komen allerlei innovatieve oplossingen op de markt, zoals elektronische sloten die werken met een smartphone-app. Toch worden ze nog maar mondjesmaat toegepast.

Groot prijsverschil

Het prijsverschil tussen een sleutelkluis van 60 euro en een elektronisch slot van een paar honderd euro is groot. Een elektronisch slot met app heeft daarbij vaak ook nog maandelijkse beheerskosten. Die komen voor rekening van de zorgbehoevende. Niet iedereen kan of wil dat geld uitgeven.

Wij hameren er bij zorgaanbieders, gemeenten en woningcorporaties op dat zij veilige, gecertificeerde oplossingen moeten bieden. Die zijn in ieders belang. Zo heeft een elektronisch slot met een app ook voordelen voor de thuiszorgorganisatie. Medewerkers hoeven geen pincode te onthouden en met een app op hun smartphone is hun werk veiliger en gemakkelijker. In Limburg gebeurt dit al in meerdere gemeenten.

Onze vrijwillige veiligheidsadviseurs geven senioren thuis (gratis) informatie over veilige systemen. Zeker in deze maand oktober, de Maand van de Veiligheid. Wij vinden dat élke senior veilig langer thuis moet kunnen blijven wonen.

Zorgorganisaties, woningbouwverenigingen, gemeenten en burgers moeten samen hun verantwoordelijkheid nemen. In 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Een veilig alternatief voor onveilige sleutelkluisjes kan een belangrijke stap zijn op weg naar een seniorvriendelijke gemeente.