Top 10 van woonzorgvarianten (deel 2)


Echte innovaties in wonen en zorg starten vaak bij burgers. Door het huidige besparingsbeleid en de afbouw van verzorgingshuizen in Nederland neemt de behoefte aan een andere invulling van wonen in combinatie met zorg toe. Wij geven je hierbij een tweede overzicht van 5 interessante vernieuwende woonzorgvormen.

DEBECO § ARANTH plannen in het najaar een studiebezoek aan een aantal van deze vernieuwende woonvormen.

Humanitas: het meest warme en gastvrije huis van Deventer doordat 160 bewoners samenwonen met 6 woonstudenten die in ruil voor gratis woonruimte 30 uur per maand “een goede buur voor bewoners” moeten zijn. . Deze combinatie van jong en oud verrijkt de leefomgeving.


Zorgwoningen ’t Loug, Delfzijl: een vernieuwend woonconcept voor mensen met dementie

De nieuwbouw van vier woongebouwen voor psychogeriatrische cliënten is gerealiseerd binnen het door Wiegerinck ontwikkelde masterplan. Het ontwerp biedt ruimte aan 56 bewoners. De gebouwen zijn zo geplaatst dat ze samen een nieuw plein vormen: t’ Loug, een Groningse benaming voor dorpskern. Elk gebouw heeft de typische kenmerken van een oldambster-boerderij met een voor- en achterhuis. Het voorhuis is de entree van het gebouw. Het achterhuis bevat de éénpersoonskamers met individueel kamergebonden sanitair. De kamers liggen aan een centrale woon- en eetruimte als kloppend hart van het gebouw. Sommige cliënten wonen hier permanent, anderen tijdelijk. Men streeft naar een huiselijke sfeer. De woonkamers zijn ingericht met de meubels en persoonlijke bezittingen van de cliënten. Ook huisdieren hebben hun eigen plek.


Groene huurders, Eindhoven: een wooncomplex voor jongvolwassenen met autisme en andere bewoners

Wie graag op een duurzame manier wil gaan wonen, vindt een uitstekende plek in de wijk Genderdal in de gemeente Eindhoven. Hier worden 56 appartementen, 12 zorgappartementen en 14 rijtjeswoningen voor groene huurders gerealiseerd.

De woningen en de appartementen worden energiezuinig gemaakt. Zo zullen ze bijvoorbeeld goed geïsoleerd worden, en de daken van de woningen en appartementen worden van zonnepanelen voorzien. Daarnaast is op het dak van het appartementencomplex een systeem te vinden die het mogelijk maakt om windenergie in een stedelijke omgeving op te wekken, op gebouwniveau en zonder horizonvervuiling. Bij elk complex is er een daktuin en groene gevels gevestigd. Dit alles is in samenspraak met de groene huurders gedaan. Hierbij staat de volgende vraag centraal; hoe kunnen groene huurders op een duurzame manier met elkaar en de overige bewoners van de Aireywijk gaan wonen. Mede dankzij de samenwerking tussen de groene huurders en woonbedrijf zijn er al enkele kenmerkende zaken meegenomen in de bouw. Bijvoorbeeld de daktuinen op de appartementscomplexen en het gemeenschappelijke appartement op de begane grond van het middelste appartementscomplex. Om het fietsen in de wijk te stimuleren, is er een interne fietsenstalling gecreëerd in elk complex. Naast de groene huurders, denkt stichting De Bastide mee over het woon- en leefconcept van 12 appartementen voor jongvolwassenen met een autisme spectrum stoornis.


Buurwoningen, Heerhugowaard: voor mensen die samen kiezen voor meer zelfredzaamheid

Woningcorporatie Woonwaard verhuurt Buurwoningen in Heerhugowaard, twee appartementen naast elkaar. Buurwoningen zijn voor mensen die samen gaan voor meer zelfredzaamheid. Deze 'Buurwoningen' zijn bedoeld voor mensen die graag in elkaars nabijheid willen wonen, maar ook een eigen plek willen hebben. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die voor elkaar zorgen of vrienden die in twee woningen naast elkaar willen wonen. Kortom, mensen die iets aan elkaar hebben. Woonwaard start met Buurwoningen, omdat het haar huurders makkelijk wil maken om hun zelfredzaamheid in optimale conditie te houden. Door het sociale netwerk letterlijk in de buurt te hebben, neemt de kwaliteit van leven toe. Bewoners hebben gezelligheid aan elkaar, voelen zich veilig, kunnen elkaar helpen of het dagelijks leven goedkoper maken door bijvoorbeeld samen te eten of een scootmobiel te delen.


Meergeneratiewoningen, Deurne:

In Deurne zijn bestaande eengezinswoningen getransformeerd naar twee kleinere eenheden. Beneden specifiek voor senioren, boven voor kleine huishoudens. Zorgrelatie is mogelijk