​Vermaatschappelijking van zorg: LETS “Local Exchange and Trading System"

Vermaatschappelijking van zorg: LETS “Local Exchange and Trading System"

“Ik ben een alleenstaande moeder. Ik kan lekker koken en ik organiseer kinderfeestjes. Soms voelde ik me wat alleen. Ik moet met weinig zien rond te komen. Babysit kost geld, dus ik ging niet vaak uit. Via LETS kook ik nu af en toe voor een feestje of receptie en ik hou leuke kindernamiddagen. In ruil komt Philip babysitten en krijg ik planten en struiken uit de tuin van Stef. In kan weer meer uit en heb vaker een leuke babbel." Malika is lid van een Letsgroep. De leden, die in een zelfde gemeente of regio wonen, ruilen onderling hun diensten, aanbiedingen en vragen uit. “Ik doe iets voor een ander, die andere doet ooit wel iets voor mij." De LETS-groep organiseert het kader waarbinnen het ruilen zich kan ontplooien. Zij stelt de middelen ter beschikking waarbinnen leden met elkaar tot uitwisselingen komen.

LETS-eenheden waarderen de hoeveelheid TIJD die een deelnemer in een product of dienst heeft geïnvesteerd. Je creëert in feite zelf deze waarde op het moment dat iemand een product of dienst van je afneemt. Na een transactie ben je in het bezit van een aantal eenheden. Tegelijk heeft de persoon die je product of dienst heeft afgenomen, een verplichting aan het geheel om een evenredig aantal eenheden terug te investeren in het systeem. Je maakt uiteraard wel zelf uit met wie je uitwisselt en wat je dan effectief doet.

LETS-groepen in Vlaanderen en Wallonië gebruiken steevast TIJD als waarde-referentie Hierdoor zijn het technisch gezien eigenlijk eerder TIJDBANKEN. Door LETS-eenheden op deze manier los te koppelen van de heersende munt zijn ze stabieler. Bron: www.letsvlaanderen.be