 Verslag van een recente visite van de dames The aan een verpleeghuis: Pronsweide Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

We parkeren de auto aan de straat. Pas later zien we dat er aan de zijkant een prettige parkeerplaats is, waarbij een aanduiding dat de auto’s de gast zijn van de bewoners. Straat en wijkje lijken wel een natuurlijk onderdeel van Pronsweide.
Niks weggestopt. Een paadje, na-maak koeien, vriendelijke afscheiding (hekken verstopt tussen de hagen TIP van het HUIS),droog-paraplus met wapperend wasgoed voor laagbouwwoningen, het terras van het hoofdgebouw in het zicht. Het oogt als natuurlijk. De woningen met de wapperende was in de tuin blijken de groepswoningen te zijn voor mensen met dementie. Het zijn er 10 in totaal. En ook die woningen zijn zo naturel: twee onder een kap met lekkere serres met openslaande deuren eraan. Geen tuin of buitenversiering is bij de woningen hetzelfde. En dat bewoners over een eigen woon- en leefruimte beschikken, blijkt volgens ons ook uit het feit dat geen vensterbank hetzelfde is. Elke bewoner geeft er zijn ‘personal touch’ aan. Dan valt ons wel weer op dat alle gordijnen, kasten en bedden hetzelfde zijn en dat deze er dus door de zorgorganisatie standaard bij geleverd worden. Daar zouden wij een keuze in willen laten. TIP van ZORGVISITE. 

Stiefelen en scharrelen 

We zien ook mensen lekker stiefelen en scharrelen door de grote, geweldig fraaie en kleurrijke tuin met prettig herkenbare cement-gele voetpaden. Ook heel leuk al die vogelkastjes met kleine informatiebordjes. Het is zo’n klein dingetje met een geweldige intiem en je kwetsbaar voelend effect. TIP van het HUIS. Deze geweldige beleeftuin is niet weggestopt voor de wijk. Nee, hij is heerlijk in het volle aangezicht met de gewone contactmomenten. En het werkt ook echt zo begrijpen we van een buurtbewoonster die haar hond uitlaat. Uiteindelijk stuit men op een toegangshekje, dat wel vanaf de kant van het hoofdgebouw, maar niet vanuit de tuin door de bewoners die geen code kunnen onthouden kan worden geopend. Vriendelijk leidt een medewerkster de aandacht van een bewoner van het hekje af, terwijl zij hem attent maakt op een andere fijne afleiding. Je kunt bij Pronsweide eindeloos buiten blijven lopen, waarbij je steeds op een andere verrassing stuit: van volière tot mooie beweegtoestellen tot een prachtige muziekkamer. En een vondst vinden we de parapluwoningen, zelfstandige driekamer laagbouwwoningen met desgewenst de zekerheid van zorg vanuit Pronsweide. Wat een paradijsjes zijn dat. Expliciet wordt het belang van buitenlucht genoemd en wordt aangegeven dat er voor hen drie dakterrassen zijn. Zo zien we dat graag. TIP van het HUIS. We kunnen ons voorstellen dat er nog wat meer avontuurlijks voor kinderen en jeugd wordt toegevoegd en dat Pronsweide alles wat de organisatie in de buitenruimte te bieden heeft, nog wat meer visueel presenteert. Aan de andere kant is het ook leuk mensen te stimuleren om op ontdekkingstocht te gaan. 

Sfeervol restaurant 

Het restaurant heeft dezelfde kenmerken. Wij voelen ondanks de grote ruimte geen instellingssfeer. Pronsweide heeft een eigen kok en dat roken we al bij binnenkomst. Wij zijn erover te spreken dat er gewoon één goed menu – met onder meer tuinboontjes in bechamelsaus – wordt aangeboden naast een aantal kleinere snack hapjes. Een meerkeuzemenu hoeft geen must te zijn; thuis heb je dat ook meestal niet. En daardoor hou je wellicht de eigen kok betaalbaar? De kok die wij spraken had er absoluut plezier in, net als de jonge vrouw die ons bediende en er oh zo trots op was dat ze hier werkte. 

Medewerkers kunnen de familie helpen 

De website kan ons ook bekoren. Kniesoren die we zijn, zeggen we wel, als je schrijft dat de kamers ruim zijn, geef dan aan wat dat in m² is en zet plattegronden ervan op je website. TIP van ZORGVISITE. Dan krijgen mensen echt een idee. Mooi verwoord vinden we de zin over familie: “medewerkers kunnen de familie helpen”. Ieder mens telt is de slogan van zorgcombinatie Marga Klompé. Voor ons telt Marga Klompé mee en komt daarmee in onze eregalerij terecht. 

Zorgvisite afgelegd juni 2018 

Copyright: Zorgvisite; Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse; Publicarea